2024 Araç Muayene Ücretleri

Yeni yılın başlamasıyla birlikte, araç muayene ücretleri yeniden belirlendi. 01 Ocak 2024 itibarıyla yeniden değerleme oranında artırıldı. Ayrıca Kara Yolu Taşıma Kanunu ve Kara Yolu Trafik Kanunu gibi ilgili yasalar kapsamındaki belge ve cezalar da 2024 yılı için yeniden düzenlendi.

 

Araç muayene ücretleri düzenlemesinin detayına değinmeden önce “Araç Muayenesi Nedir?” sorunun cevabını vermemiz daha iyi olabilir. Kısaca; araçların belirli teknik ve güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını tespit etmek için uzmanlar tarafından yürütülen kontrol işlemi şeklinde özetleyebiliriz. Tanımda da geçen söz konusu standartlar; frenlerin, ışıklandırma sistemlerinin, lastiklerin, emisyonların vb. bölümlerin doğru çalıştığına dairdir. Kontrollerin amacı, araçların trafiğe güvenli bir şekilde çıkabilmesini sağlamaktır. Bu işlemin detayları için Araç Muayenesinde Dikkat Edilen Ekipmanlar ve Ağır Hasar Nelerdir? sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 


 
Araç muayene ücretleri, arabaların bölümlerine göre farklılık gösterebilir. Bu konu hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Egzoz Muayene Ücreti


Egzoz emisyon ölçümü, motor tipine ve aracın yaşı gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca aracın muayene öncesi bakımının yapılmamış olması veya egzoz sisteminin düzgün çalışmaması gibi durumlar da emisyon ölçüm sonuçlarını olumsuz etkileyebilir. Bu anlamda araç sahiplerinin muayene öncesi gerekli bakım ve onarım işlemlerini yaptırmaları önerilir. 

 

2024 araç muayene ücretleriyse sürücülerin merakla beklediği konu başlıkları arasındadır. Buna göre egzoz emisyon ücreti 1 Ocak 2024 itibarıyla 285 TL olarak güncellenmiştir. Bu anlamda egzoz muayene ücretlerinin tümü 2023’te 282,50 TL olarak belirlenmesine rağmen 2024 senesinde yeniden değerleme oranları nedeniyle bu fiyat 422,72 TL olarak güncellenecek. Tüm bunların yanı sıra egzoz muayeneleri ve kontrolleri aracın motor tipi ve yaşına göre farklılık gösterebilir. Araç sahipleri muayene öncesi gerekli bakım ve onarım işlemlerini yaptırmalı, egzoz gazı emisyon denetimi gibi çevre koruma önlemlerine de dikkat etmelidir.


Otomobil Muayene Ücreti


2024 araç muayene ücreti 1.821,66 TL olarak güncellenmiştir. Otomobil muayenesi TÜVTÜRK tarafından yapılmaktadır. TÜVTÜRK sitesinden online olarak randevu oluşturup standart muayene işlemlerini geciktirmeden gerçekleştirebilirsiniz.


Motosiklet Muayene Ücreti


Motosiklet muayene ücreti diğer araç ücretleri gibi her yıl düzenlenir. Bu 2024 araç muayene ücreti düzenlemeleri kapsamında yeni yılda motosiklet gideri, 927 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca standart muayenelerin aksine motosikletlerin egzoz muayenesine girme zorunluluğu olmadığını tekrar belirtmekte fayda var.


Kamyonet Muayene Ücreti


Kamyonet muayene ücreti bu sene de zamlanarak 1.821,66 TL olarak güncellenmiştir. Ayrıca bu güncellemeye römork, yarı römork ve arazi taşıtları da dâhildir. 2024 araç muayene ücreti, 1 Ocak itibarıyla güncellenecektir.


TÜVTÜRK Muayene Ücreti


Motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin, trafik ve yolcu güvenliği açısından uygunluğunun tespiti amacıyla gerçekleştirilen bir işlem olan araç muayenesi, ülkemizde 2918 sayılı Kara yolları Trafik Kanunu'nun 34. maddesi gereği zorunlu kılınmıştır. Bu kanun kapsamında, araç muayeneleri yalnızca tek yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilir.


 
TÜVTÜRK, araç muayenelerinin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak için yetkili, deneyimli ve eğitimli personel istihdam etmektedir. Ayrıca TÜVTÜRK muayene istasyonları, modern teknolojiyle donatılmıştır. Sürekli olarak kalite kontrol ve güncelleme çalışmaları yapılır. Bu sayede araç sahipleri ve sürücüler, araç muayenelerinin güvenilir, doğru ve tarafsız bir şekilde gerçekleştirildiğinden emin olabilirler.


 
2024 araç muayene ücretinde yeniden değerleme oranında bir artış yapıldı. Yapılan artışla yeni yılda araç muayene ücreti; otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için 1.821,66 TL olarak güncellendi. Otobüs, kamyon, çekici ve tanker için ödenecek tutar ise 2.462 TL’dir.


TÜVTÜRK’ten Nasıl Randevu Alınır?

 

TÜVTÜRK’ten araç muayene randevusunu ücretsiz olarak almak için birçok yöntem bulunmakta. Bunlardan biri, TÜVTÜRK’ün internet sitesine girerek araç plaka no, ruhsat seri/no ve işlem yapılacak şehir bilgilerini girmektir. Bu bilgileri girdikten sonra "Genel Muayene & Muayene Tekrarı" seçeneğini seçerek, muayene yapılacak tarihi ve saati seçebilirsiniz. Ardından, son sayfada araç muayene randevu özetini görüntüleyerek randevunuzu onaylayabilirsiniz.


 
Farklı bir yöntem için “TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt” sayfasını kullanabilirsiniz. e-Devlet üzerinden kimliğinizi doğrulayarak gerekli bilgileri ve seçimleri yaparak periyodik araç muayenesi için randevu alabilirsiniz. Bu yöntemde randevu tarihi ve saati seçildikten sonra onaylanır ve randevu belgesi ekrana gelir.


 
Ayrıca TüvTürk randevuları e-Devlet üzerinden de yapılabilir. e-Devlet üzerinden araç muayenesi randevusu oluşturmak için “TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt” sayfasına gidin ve e-Devlet’in sizden istediği bilgileri girerek kimliğinizi doğrulayın. Ekranızda açılan sayfada gerekli bilgileri ve seçimleri yaparak periyodik araç muayenesi için kolaylıkla randevu alabilirsiniz.


Muayene Gecikme Ücreti Nedir?


Araç muayeneleri, belirli periyotlarda farklı araç tipleri için gereken zorunlu kontrollerdir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 35. maddesine göre, araç muayene süresi geçmiş her araç için, muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmaktadır. Gecikme bedeli, her ay için muayene ücretinin %5'i olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda, araç muayene süresini kaçıran tüm araç sahipleri, muayene süresini geçirdikleri her ay için muayene ücretinin %5'ini gecikme cezası olarak ödemek zorundadır.


 
Bu yaptırımlar, sürücülerin araçlarının trafik güvenliği açısından uygunluğunu korumaları ve düzenli araç muayenesi yaptırmalarını sağlamak amacıyla uygulanır. Bu nedenle araç sahiplerinin muayenelerini düzenli olarak yaptırmaları ve tarihlerini takip etmeleri önemlidir. Bu sayede araçların trafikte güvenli bir şekilde kullanılması sağlanacak ve yaptırım veya cezalardan kaçınılmış olacaktır.


 
Daha fazla bilgi için "Egzoz Muayene Ücreti" sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş

Öne Çıkanlar